Született :
1890 július 25-én
Budapest

Elhunyt :
1957 szeptember 8-án
Budapest
Fontosabb évfordulói:
1925 A Nemzeti Kaszinó gobelintermének oltása kizárólag poroltókkal
1947 A budapesti Bazilika kupolatüzének vízkármentes oltása
   
A tûzeseteknél, különösen a raktári tüzeknél gyakran elõfordult, hogy az oltóvíz okozta kár nagyobb volt, mint a tûz okozta kár.
Poroltó

 

A tûzeseteknél, különösen a raktári tüzeknél gyakran elõfordult, hogy az oltóvíz okozta kár nagyobb volt, mint a tûz okozta kár. Valószínûleg kevéssé közismert, hogy a tûzkárok mérsékléséhez vezetõ, és ma is széles körben alkalmazott ún. szárazoltó eljárás - amelynél az oltóanyag víz helyett por vagy hab - és az eljárásnál használt berendezések feltalálója egy magyar tûzoltó tiszt, Szilvay Kornél volt.

Szilvay hamar felismerte a nagy mennyiségû oltóvíz alkalmazásának hátrányát a belsõ tüzek oltásánál, ami esetenként nagy értékû anyagi javak teljes pusztulásához vezetett. 1923-ban jelentette be a szárazoltó eljárással kapcsolatos elsõ találmányát, egy semleges gázzal oltó gépet. A fõvárosi tûzoltóság vonuló jármûvein 2-2 db poroltót rendszeresített, amelyeket sikeresen alkalmaztak kisebb tüzek oltására. A poroltók használatának elõnyeit a vagyonmegóvás tekintetében jól mutatta a Nemzeti Kaszinó gobelintermében 1925-ben támadt tûzeset, amelyet Szilvay kizárólag poroltókkal küzdetett le, és az értékes perzsaszõnyegek, gobelinek csupán kisebb és javítható károsodást szenvedtek. Ez a tûzeset inspirálta egy nagyteljesítményû szárazoltó gép rendszerbe állítását Budapesten 1928-ban, amit a Mávag Mozdony- és Gépgyár gyártott le. A kapacitást hamarosan négy gépre növelték, amelyeket összesen 95 alkalommal vetettek be eredményesen. A párizsi tûzoltóság nemzetközi kiállításán, 1929-ben a Mávag egy korszerûsített poroltóval vett részt. A berendezés sikerét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a helyiek mellett az amerikai és a kanadai tûzoltóság is érdeklõdött utána.

 

tûzoltás

A lángoltó porok alapvetõ hatása az égési láncreakció megakadályozásában, az ún. antikatalikus oltó hatásban van. A parázsoltó porok a parázsló tárgy felületén olvadékot képeznek, amely lég- és hõszigetelõ rétegként viselkedve megakadályozza a visszagyulladást. A port nagynyomású hajtógázzal (pl. széndioxid, nitrogén) juttatják a tûzre. A ma használatos oltóporok többnyire nátrium- vagy káliumhidrogén-karbonát alapúak, 3-10% adalékanyaggal kiegészítve. Szilvay kõpor adalékanyagot használt az oltópor tömlõbe való beboltozódásának megakadályozásához.

 

A Szilvay-féle tûzoltó berendezés tûznek oltóporral vagy habbal oltására (szabadalmi bejelentés napja: 1928. 06. 30., lajstromszám: 97922)
a - oltópor-tartály, b - fedél, c - tengely, d - keverõlapát, e - kiadagoló nyílás, f - perforált tölcsér, g - hajtógázpalack, h - hajtógázcsõ, i - csõ, j - oltócsõ, k, l - csavarkerékhajtás, m - kanalas kerék, n - tok, o - tok kivezetés, p - gázmennyiségszabályozó szelep, q - szárítószekrény, r - fûtõ csõkígyó, s - összekötõ csõ

Az oltóhab gõzzel, gázzal töltött buborékokból álló rendszer, amelynél a buborékok folyadékhártyával vannak elválasztva egymástól. A hab oltó hatása a hûtõ, takaró (az égési felület elszigetelése) vagy kiszorító (a rendelkezésre álló térfogatot teljesen kitöltõ) hatás. Szilvay nátriumkarbonát, oxálsav és szaponin száraz, por alakú keveréket alkalmazott habképzõ anyagként, amelyet vízbõl keverve nyert oltóhabot. Ma ezen mechanikus, ún. léghab mellett vegyi habot is alkalmaznak, amelynél a hab reakciótermék.

Szilvay az oltóporra, habra alapozott szárazoltási eljárását folyamatosan korszerûsítette és alkalmazási területét bõvítette, pl. zárttéri transzformátortüzek oltására, amelynek következményeképpen a transzformátorházakat oltópor-bevezetõ nyílásokkal látták el.

Tûzoltói pályafutása során több ezer oltást vezetett, melyek közül kiemelkedik a budapesti Bazilika kupolatüzének vízkármentes oltása 1947-ben. Szilvay Kornél 1957 szeptember 8-án, 67 éves korában halt meg.
1. Poroltó
2. Egyéb
 
 
Kapcsolódó linkjeink:
Fõvárosi tûzoltóparancsnokság
Irinyi János

© 2003
Az oldalak megtekintéséhez minimum 800x600-as felbontásra és 16bit-es színmélységre
van szükség !
Ajánlott felbontás
1024x768 pixel
24bit-es színmélység!


Támogatott
böngészõ típusok:
IE , NS, Mozilla, Opera

Minden jog fenntartva
Horváth & Fellner
© 2003
Szilvay Kornél indexlap tetejére
Szilvay Kornél index