Született :
1895 november 10-én
Páka

Elhunyt :
1979 szeptember 4-én
Budapest
Fontosabb évfordulói:
1948 Kossuth-díjat kap
1958 A Magyar Televízió 100 kérdés címû mûsorának fõszerkesztõje volt.
1964 Tata városa díszpolgárává választották
   
Örök álma volt, hogy tudományos játékszobákat létesíthessen, és 1995 õszén be is teljesült álma, megnyitották a Csodák Palotáját!
Csodák Palotája

Boros Dezsõ
a Budapest Science Center Alapítvány
kuratóriumának elnöke

A természettudományok - s azokon belül is elsõsorban a fizika - felejthetetlen, legendás hírû népszerûsítõje Öveges József volt. A professzor úr által a Magyar Televízióban bemutatott kísérleteket hétrõl-hétre várta az ország, és napokig beszédtéma volt az átlag televízió-nézõk körében is egy-egy tanulságos demonstráció. Öveges József sokszor álmodott arról, hogy lesz majd Magyarországon egy olyan intézmény, ahol a látogatók a "világ érdekes" jelenségei közül nagyon sokkal közvetlen kapcsolatba kerülhetnek, kedvükre kísérletezhetnek, s "megérinthetik a tudományt". Elõkészítõ tárgyalások voltak az ELFT vezetõivel az MTESZ akkori székházában. A tervet meghiúsította, hogy a TV elfoglalta a Szabadság téri épületet.

Öveges József ezt a képzeletbeli házat a CSODÁK PALOTÁJÁNAK nevezte.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulatnak - személy szerint a fiatalon elhunyt Ferenczi György fõtitkárnak - és a Rubik Nemzetközi Alapítványnak köszönhetõ, hogy az övegesi gondolat 1992-ben majd 1993-ban újjáéledt és útjára indult. A fenti intézmények a Budapest Science Center Alapítvány (BSCA) létrehozásával az OMFB kezdeti támogatásával megteremtették a majdani Csodák Palotájának alapjait.

A BSCA 1994-ben a Budapesti Mûszaki Egyetemen illetve a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen indította útjára a magyarországi science centert, a Csodák Palotáját. A mindössze két hétig nyitva tartó kiállítást húszezren látták, pedig mindössze 400 négyzetméter volt a kiállítási terület az egyetemek auláiban. Az ELFT elnökségében lelkesen üdvözölték azt a tényt, hogy sorban állnak az emberek a "fizikáért".

1995 õszén a Pasaréti úti teniszcsarnokban már 1000 négyzetméteren, sokkal több eszközt kiállítva, hat hétig volt látogatható - még mindig csak ideiglenesen - a Csodák Palotája. A több mint 125 000 látogató mindenkit meggyõzött arról, hogy szükség van Magyarországon egy ilyen intézményre. A kiállítást az ELFT továbbra is igen aktívan segítette.

1996. a millecentenárium éve. Talán ez is közrejátszott abban, hogy komoly segítõtársai akadtak a gondolat újraindítóinak. A Soros alapítvány, az OMFB, a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium a KOMA és Rubik Ernõ jelentõs támogatása segített abban, hogy saját ingatlanban, végleges helyen nyithatta meg állandó kiállítását szeptember 27-én Közép-Kelet-Európa elsõ science múzeuma. A kiállításon több, mint száz eszköz látható, s többször vendég utazó kiállítások is helyet kapnak. Kipróbálható a négyszögletû kerekû autó, a varázsszõnyeg (amely a légpárnás elven mûködik), megtapasztalhatjuk a fakírágyat, longitudinális, illetve transzverzális hullámokat indíthatunk az óriás rugón, elámulhatunk azon, hogy a tapadó súrlódási erõ az egészen meredek lejtõn is képes megakadályozni a vállalkozó szellemû gyerekek lecsúszását az úgynevezett tapadófalról. Korcsolya nélkül is megcsinálhatjuk a piruettet, de ha kedvünk tartja, hatalmas méretû szappanhártyát is elõállíthatunk és tanulmányozhatjuk a minimálfelületeket is. Ha pedig muzsikálni szeretnénk, kedvünkre játszhatunk a zenélõ padlón.


Miért fontos (szerintünk) a Csodák Palotája?

Manapság a természettudományos mûveltség, gondolkodás értéke csökkenni látszik. Az egyetemeken egyre kisebb érdeklõdés mutatkozik a természettudományos pályák iránt. Az iskolákban a pénz- és idõhiány miatt kevés a lehetõség a kísérletezésre, ami pedig nélkülözhetetlen a természettudományos érdeklõdés felkeltéséhez és fenntartásához. Ezt a hiányt igyekszünk pótolni olyan kiállítások szervezésével, amelyek a jelenségeket szokatlan, látványos formában mutatják. Alapelvünk a játszva tanítás. A Csodák Palotájában a látogatók a demonstrációs eszközöket saját maguk mûködtethetik, így a bemutatott jelenségeket nem a szokott módon, számokba, képletekbe öntött formában ismerhetik meg, hanem élményszerûen. A természeti törvényekrõl így nem pusztán egy könyv betûkkel, számokkal teleírt lapjai, száraz tényei juthatnak eszükbe, hanem személyes élményeik is.

Kiállításainkon nem egyszerûen ismereteket akarunk átadni, hanem azt szeretnénk, hogy az ismeretek megszerzése örömöt is jelentsen az ide látogatóknak, és az itt eltöltött idõszínvonalas szórakozást is nyújtson számukra. Meggyõzõdésünk szerint a Csodák Palotája meghatározó szerepet tölt be a tudományos ismeretterjesztésben.

A Csodák Palotája, Közép-Európa elsõ ilyen centruma közhasznú társaságként, közhasznú feladatokat ellátva, de költségvetési támogatás nélkül mûködik.


A Csodák Palotája eddigi rendezvényei

1. KREATIVITÁS 1994 - Az elso idoszaki kiállítás

2. Csodák Palotája 1995 - idoszaki kiállítás, 1995. szeptember

3. A Váci úti állandó kiállítóhely megnyitása - 1996 szeptember.

4. "Hétköznapi mágiák" - 1997 tavasza

5. "Illúziók" - 1997 osz

6. "Próbáld ki magad!" - 1998 osz

7. "Bolondos Tudomány" - 1999 osz

8. "Játék a javából" - 2000 osz

9. "Kísérletezz velünk!" - 2001 osz

10. "Ne higgy a szemednek!" - 2002 osz

11. "Hangolódj ránk!" - 2003 osz

Természetesen megtalálják régebbi kedvenceiket is: tartalmas szórakozást, kézzel fogható tudományt kínálunk kicsiknek és nagyoknak Közép-Európa mindmáig egyetlen állandó interaktív tudományos bemutatóján.

A rengeteg érdekes játék közül az alábbiakban bemutatunk párat:

1. Óriás pánsíp
2. Táncoló labda
3. Beszélõ világ
4. Videotelefon
5. Bermuda-henger
6. Makacs bõrönd
7. Lépegetõ rugó
8. Ingatár
9. "Alkotó" inga
10. Kerékpár teszt
11. Lenz-ágyú
12. Fogj kezet magaddal
13. Hûtlen árnyék
14. Interaktív görbetükör
15. Suttogó ballon
16. Hõfókuszáló parabolatükör
17. Suttogó tükör
18. Xilofon

A Csodák Palotájához hasonló intézményekkel a világ számos helyén találkozhatunk, természettudományos játszóház néven. Ezek a fizikai, a kémiai, a biológiai, a földtani stb. ismeretek játékos módon való elsajátítását segítõ intézmények. A kikészített eszközökkel, mûködõ modellekkel, mûszerekkel való tevékenység révén élményszerûen megtanulhatók az alapvetõ természettudományos tények és összefüggések. A biológiai-élettani megfigyelések tárgya maga a megfigyelõ (gyermek) is lehet. Számos múzeum mûködtet ilyen játszóházat (pl. London, München, Salzburg, New York, Chicago). Ilyen kezdeményezés van hazánkban a Természettudományi Múzeumban.
1. Öveges féle tanítás
2. Példa 1
3. Példa 2
 
A professzor Úr álma:
 
1. Csodák Palotája
 
 
Kapcsolódó linkjeink:
Csodák Palotája

© 2003








Az oldalak megtekintéséhez minimum 800x600-as felbontásra és 16bit-es színmélységre
van szükség !
Ajánlott felbontás
1024x768 pixel
24bit-es színmélység!


Támogatott
böngészõ típusok:
IE , NS, Mozilla, Opera

Minden jog fenntartva
Horváth & Fellner
© 2003
Öveges József indexlap tetejére
Öveges József index